Monday, May 25, 2009

Sunday, May 24, 2009

Thursday, May 21, 2009

Monday, May 18, 2009

stamataaaaa...ola einai mexri na ftasete sto telos kai sto onoma tou sigrafeus

Το μενού του άγχους
");
-->

0


10 Ιου 2008


Φαίνεται ότι το άγχος στη ζωή μας παίζει και τον ρόλο... διατροφολόγου. Μελέτη που εκπόνησαν έλληνες ερευνητές έδειξε ότι όσο πιο αγχωμένοι είμαστε τόσο περισσότερο το ρίχνουμε στα λιπαρά και στα γλυκά αποφεύγοντας τις πρασινάδες. Αποτέλεσμα; Αγχωνόμαστε ακόμα περισσότερο κοιτάζοντας τη ζυγαριά μας

--------------------------------------------------------------------------------


Με σύντροφο το αλκοόλ περνούν τις ημέρες τους οι άνδρες όταν είναι αγχωμένοι. Το στρες αποδεικνύεται πολύ κακός διατροφικός «σύμβουλος»
--------------------------------------------------------------------------------

Συνηθίζουμε να λέμε ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Αδιαμφισβήτητα, επίσης, είμαστε ό,τι νιώθουμε. Και μόνο με μια απλή επαγωγή κατανοεί κάποιος εύκολα ότι η διατροφή μας δεν θα μπορούσε παρά να συνδέεται με την ψυχολογική κατάστασή μας. Δεδομένου ότι στις σημερινές σε μεγάλο βαθμό απάνθρωπες και... ακοινώνητες κοινωνίες μας ο «βασιλιάς» του τρόπου ζωής μας δεν είναι άλλος από το άγχος, δεν είναι καθόλου παράδοξο το στρες, αν όχι να ορίζει, τουλάχιστον να συντελεί και στο περιεχόμενο του... πιάτου μας. Αυτή τη σχέση διερεύνησαν έλληνες μελετητές, σκιαγραφώντας για πρώτη φορά στη χώρα μας το διατροφικό «προφίλ» ανδρών και γυναικών ανάλογα με τα σκορ τους στην κλίμακα του στρες. Οπως προέκυψε, όταν το άγχος φθάνει στο «κόκκινο» τότε εξαφανίζονται τα... πράσινα μενού από το τραπέζι και δίνουν τη θέση τους σε διατροφικές επιλογές πολύ λιγότερο υγιεινές, όπως αυτές που περιλαμβάνουν κόκκινο κρέας, πατάτες και αναψυκτικά. Σύντροφοι του άγχους φάνηκε επίσης ότι είναι τα γλυκά, το αλκοόλ και ο καφές, ενώ όταν το στρες δεν «συγκατοικούσε» με ένα άτομο τότε στο πιάτο του... κατοικούσαν συχνά ψάρια, όσπρια, αλλά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Είναι φανερό, μέσα από τα στοιχεία της αποκαλυπτικής αυτής μελέτης, ότι το «μενού του άγχους» δεν ευχαριστεί σε καμία περίπτωση τον δείκτη της ζυγαριάς μας. Και το γεγονός αυτό με τη σειρά του πιθανότατα οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο στρες στη ζωή μας. Ενας φαύλος κύκλος από τον οποίο δύσκολα ξεφεύγουμε...

Η μελέτη

Τα διατροφικά, «αγχωτικά» και μη, πρότυπα ανδρών και γυναικών καταγράφονται μέσα από τη νέα αυτή μελέτη η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Appetite» (η προδημοσίευση έγινε τον Απρίλιο του 2008) και η οποία αποτελεί τμήμα της μεγάλης μελέτης σχετικά με τη διατροφή και την υγεία που έχει τον τίτλο «ΑΤΤΙΚΗ» (διενεργήθηκε από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τους κκ. Χρ. Στεφανάδη και Χρ. Πίτσαβο). Πίσω από την καινούργια ανάλυση σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ άγχους και διατροφής βρίσκονται ειδικοί του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τη λέκτορα κυρία Μαρία Γιαννακούλια και τον επίσης λέκτορα κ. Δ. Παναγιωτάκο, σε συνεργασία με τη διαιτολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα του Τμήματος, κυρία Ευαγγελία Φάππα. Στη μελέτη συμμετείχαν 453 άνδρες και 400 γυναίκες από διαφορετικές περιοχές της Αττικής που περιλαμβάνονταν στο αρχικό δείγμα της μελέτης «ΑΤΤΙΚΗ».

Οπως σημειώνει στο «Βήμα» η κυρία Γιαννακούλια «στόχος της μελέτης ήταν μέσω της ξεχωριστής αξιολόγησης ανδρών και γυναικών να αποκαλυφθούν τα διατροφικά πρότυπα των δύο φύλων σε σχέση με τα επίπεδα του άγχους τους. Η αξιολόγηση σε ό,τι αφορούσε το άγχος των συμμετεχόντων προέκυψε ύστερα από διεξαγωγή αναλύσεων που βασίζονταν σε συγκεκριμένα, επιστημονικώς δομημένα ερωτηματολόγια». Μάλιστα η συγκεκριμένη μελέτη είναι πρωτοπόρος στο είδος της: και αυτό διότι ως σήμερα παραδοσιακά οι επιστήμονες εξέταζαν την επίδραση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών σε παραμέτρους της υγείας, μεταξύ των οποίων ήταν και το άγχος. «Αρχικώς διερευνάτο πώς επηρεάζουν τις διαφορετικές παραμέτρους της υγείας συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά ή οι βιταμίνες. Στη συνέχεια άρχισαν να διεξάγονται μελέτες σχετικά με το πώς επηρεάζουν την υγεία διαφορετικές ομάδες τροφών, όπως τα φρούτα ή τα λαχανικά. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις πρώτες που εξετάζουν τη συνεργιστική δράση όλων των τροφών που καταναλώνει ένα άτομο, των πολλαπλών παραγόντων της διατροφής του στο άγχος» εξηγεί η ερευνήτρια.

Σκορ άγχους και διατροφή

Ετσι, για πρώτη φορά, με βάση αυτή την ανάλυση σκιαγραφήθηκε από τους ερευνητές το διατροφικό «προφίλ» ανδρών και γυναικών στη χώρα μας σε σχέση με το... σκορ που εμφάνιζαν στην κλίμακα του άγχους. Οπως σημειώνεται στη μελέτη, άνδρες και γυναίκες των οποίων το άγχος δεν χτυπούσε «κόκκινο» φάνηκαν να προτιμούν πιο... λάιτ διατροφικές επιλογές, κάτι που δεν συνέβαινε με όσους ζούσαν υπό τον ζυγό του στρες. Στις γυναίκες, μάλιστα, ένα διατροφικό πρότυπο που βασιζόταν στη χορτοφαγία φάνηκε να υιοθετείται μόνο από όσες δεν βίωναν έντονο άγχος, καθώς οι στρεσαρισμένες συμμετέχουσες το... έριχναν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στα γλυκά, στο κόκκινο κρέας, στις πατάτες και στα αναψυκτικά. «Σύντροφοι» των γυναικών με πολύ άγχος ήταν, όπως επίσης προέκυψε, ο καφές και το αλκοόλ.

Πολλές από τις γυναίκες που είχαν χαμηλά επίπεδα άγχους επέλεγαν αντιθέτως ένα πιο σωστό διατροφικό σχήμα στην καθημερινή ζωή τους: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και ψάρι περιέχονταν πιο συχνά στο πιάτο τους, ενώ το κόκκινο κρέας δεν ήταν μέσα στις πρώτες επιλογές τους.

Στους άνδρες το άγχος φάνηκε να σβήνει από τον «διατροφικό χάρτη» της ζωής τους τα όσπρια, τα δημητριακά, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά τα οποία προτιμούνταν μόνο από τους λιγότερο αγχωμένους. Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο ότι τόσο στους άνδρες με λίγο άγχος όσο και σε εκείνους με έντονα συμπτώματα στρες, το αλκοόλ φάνηκε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μενού τους. Με μία, όμως ειδοποιό διαφορά: όσοι δεν είχαν «αφέντη» το άγχος στη ζωή τους συνόδευαν με το κρασί τους πιάτα που περιείχαν λαχανικά. Οσοι αντιθέτως ζούσαν υπό καθεστώς στρες είχαν δίπλα στο ποτήρι με το αλκοόλ ένα μπολ με ξηρούς καρπούς, συνήθεια που παραπέμπει περισσότερο σε συχνές εξόδους σε μπαρ και κλαμπ, απ' όπου απουσιάζει η υγιεινή διατροφή, ή ακόμη και στην παραμονή εντός σπιτιού με ποτό και φιστίκια, και όχι καταναλώνοντας ένα σωστό γεύμα.

Γυναίκες και γλυκά


Με τους... κουβάδες πίνουν τον καφέ οι γυναίκες που ζουν υπό τον ζυγό του άγχους. Ετσι οδηγούνται σε έναν φαύλο κύκλο, αφού ο καφές επιτείνει το στρες

--------------------------------------------------------------------------------

Πάντως, όπως δείχνει η μελέτη, μεταξύ ανδρών και γυναικών σημειώσατε 2 (δυστυχώς η νίκη των γυναικών είναι σε αυτό το ζήτημα αρνητική, καθώς συνδέεται με ανθυγιεινότερες διατροφικές επιλογές). Από τα στοιχεία προέκυψε ότι μόνο οι γυναίκες με πολύ άγχος αποδεικνύονταν... ασθενές φύλο απέναντι στη διατροφική ατασθαλία που ονομάζεται «γλυκά» και όχι οι άνδρες, ακόμη και αν παρουσίαζαν έντονο στρες. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι η τάση για αυξημένη κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά, εύγευστων και εύληπτων, είναι πιο έντονη στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες, γράφουν οι ερευνητές.

Τα νέα αποτελέσματα δίνουν μια πρώτη, ιδιαίτερη «γεύση» σχετικά με τη σύνδεση διατροφής και άγχους, ωστόσο, όπως επισημαίνει η κυρία Γιαννακούλια, υπόκεινται σε περιορισμούς: «Σε αυτή τη μελέτη αποτυπώσαμε τις διατροφικές συνήθειες και το άγχος σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και διερευνήσαμε τη συσχέτισή τους χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζουμε τη σχέση αιτίου και αιτιατού. Δεν μπορούμε δηλαδή να πούμε με βεβαιότητα αν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν τις συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές επειδή είχαν άγχος με στόχο να το καταπολεμήσουν ή αν, αντιθέτως, οι διατροφικές επιλογές τους τούς οδηγούσαν σε υψηλότερα επίπεδα άγχους». Με λίγα λόγια, οι έλληνες επιστήμονες αποτυπώνουν τη σύνδεση μεταξύ άγχους και διατροφής χωρίς όμως να καταφέρνουν να δώσουν απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα σχετικά με το «αβγό και την κότα». Και σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την ερευνήτρια, εντάσσονται τα γλυκά: «Τα γλυκά θεωρείται γενικώς ότι καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες καθώς τα "ζητεί" ο οργανισμός για να κατευνάσει το άγχος. Λέμε ότι τα γλυκά λειτουργούν ως φαγητό της... παρηγοριάς. Και αυτή την ανάγκη την εξηγεί και ένας φυσιολογικός, εκτός από τον ψυχολογικό, μηχανισμός του οργανισμού αφού πράγματι μέσω της κατανάλωσης τροφίμων όπως η σοκολάτα αυξάνεται η έκκριση των κατάλληλων αντιστρεσογόνων ορμονών. Από την άλλη πλευρά, η συνεχής κατανάλωση γλυκών μπορεί ανεβάζει τον δείκτη στη ζυγαριά, συντελώντας έτσι και στην αύξηση του στρες».

Από τη μελέτη προκύπτει για άλλη μία φορά ότι απαιτείται η ισορροπία στη διατροφή μας μέσω της με μέτρο κατανάλωσης όλων των κατηγοριών τροφίμων - ακόμη και των «αμαρτωλών» γλυκών -, προκειμένου το άτομο να μην υποπέσει αργότερα σε μεγαλύτερες «γλυκές αμαρτίες» που θα στοιχίσουν στο σώμα του οργανικά, αλλά και ψυχολογικά. «Ανακαλύψαμε ότι "καταφύγιο" στα γλυκά δεν αναζητούν όλα τα άτομα αλλά κυρίως εκείνα τα οποία στην υπόλοιπη ζωή τους αυτοπεριορίζονται στη διατροφή. Ετσι, όταν έλθει μια δύσκολη εποχή με κυρίαρχο το στρες, ξεσπούν επάνω στα τρόφιμα τα οποία έχουν στερήσει στον εαυτό τους επί μακρόν, όπως για παράδειγμα τα γλυκά» σημειώνει η κυρία Γιαννακούλια.

Ευκολία και «παρηγοριά»

Γενικώς, όπως είδαν οι ερευνητές, το πολύ άγχος συνδέεται με τροφές εύληπτες τις οποίες είναι εύκολο να βρει κάποιος χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσει για να τις προετοιμάσει και να τις μαγειρέψει. Η συνταγή «κόκκινο κρέας, πατάτες, αναψυκτικό» μπορεί άλλωστε να φθάσει χωρίς ταλαιπωρία στο τραπέζι του καθενός από το κοντινότερό του ταχυφαγείο. Το άγχος, ως φαίνεται, απομακρύνει τους περισσότερους από την κουζίνα όπου υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μαγειρευτεί ένα υγιεινό πιάτο και τους σπρώχνει προς λιγότερο υγιεινές λύσεις οι οποίες εν ριπή οφθαλμού παραδίδονται κατ' οίκον. «Τα γλυκά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε λίπος είναι εύκολα προσβάσιμα» λέει η ελληνίδα ερευνήτρια.

Στα συμπεράσματα της μελέτης τους οι επιστήμονες υπογραμμίζουν: «Τα ευρήματά μας ενισχύουν την υπόθεση ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους φαίνεται να συνδέονται με την αυξημένη κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά, καθώς τα τρόφιμα αυτά δρουν "παρηγορητικά''. Τροφές με πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά, καταναλώνονται σε μια προσπάθεια να μειωθεί η δραστηριότητα του δικτύου χρόνιου στρες και της απόκρισης σε αυτό. Εχει αναφερθεί ότι παρατεταμένες περίοδοι αυξημένης κατανάλωσης λιπαρών λειτουργούν ως υπόβαθρο του χρόνιου στρες, αυξάνοντας τα επίπεδα κορτικοστερόνης (σ.σ.: ορμόνη του φλοιού των επινεφριδίων που ανήκει στην ομάδα των κετοστεροειδών και παρουσιάζει ανάλογη δράση με την κορτιζόνη). Επιπλέον, έχει επίσης φανεί ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μειώνει την απόκριση στο άγχος σε ποντίκια και ότι βελτιώνει ορισμένες από τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του στρες σε φυσιολογικές και ρυθμιστικές διαδικασίες του οργανισμού.

Ως τρόφιμα της... παρηγοριάς έχουν επίσης αναφερθεί επανειλημμένως και οι υδατάνθρακες, κάτι που παραδέχεται και η κυρία Γιαννακούλια, σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετός όγκος βιβλιογραφίας σχετικά με το ζήτημα. Μήπως, όμως, πρόκειται για άλλον έναν σύγχρονο μύθο; «Οπως όλα δείχνουν, τα άτομα με πολύ άγχος επιλέγουν υδατάνθρακες οι οποίοι όμως συνδυάζονται με λιπαρά. Δεν φαίνεται να επιλέγουν, για παράδειγμα, σκέτο μέλι ή ζάχαρη, που είναι υδατάνθρακες, αλλά σοκολάτα ή άλλου τύπου γλυκά που συνδυάζουν τη ζάχαρη και το λίπος. Τα λιπαρά είναι δημοφιλή, καθώς κάνουν νόστιμο ένα τρόφιμο και επίσης τέτοιου είδους τρόφιμα μπορεί κανείς να τα βρει ακόμη και σε ένα περίπτερο - έχει δηλαδή τη δυνατότητα να τα γευτεί γρήγορα το άτομο, χωρίς να κοπιάσει».

Η κότα και τ' αβγό

Οπως σημειώνεται στη μελέτη, τα νέα ευρήματα έρχονται σε πλήρη συμφωνία με εκείνα προηγούμενων μελετών οι οποίες διερευνούσαν - αποσπασματικά όμως - τη σχέση μεταξύ άγχους και διατροφής. Και οι προϋπάρχουσες μελέτες είχαν δείξει ότι σε άτομα με υψηλά επίπεδα στρες παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και λιπαρών τροφών, περιλαμβανομένων αυτών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Οι συγγραφείς των προηγούμενων μελετών είχαν επίσης εντοπίσει αύξηση της κατανάλωσης γλυκών με πολλές θερμίδες, αλλά και αλμυρών σνακ και μείωση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και ψαριού στα άτομα με πολύ άγχος.

Τα αποτελέσματα αυτά κρίνονται άκρως σημαντικά από την άποψη της δημόσιας υγείας, δεδομένης της ολοένα αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης του στρες και άλλων ψυχικών διαταραχών. «Οταν κάνουμε αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων οφείλουμε μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου το άγχος είναι σημαντικός παράγοντας και μάλιστα παράγοντας κινδύνου για σοβαρές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και η παχυσαρκία, να διερευνούμε την πιθανή επίδρασή του. Ετσι, όταν φθάνουμε πλέον στο επίπεδο της παρέμβασης στις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου θα μπορούμε και με βάση τα επίπεδα άγχους του να προχωρούμε σε εξατομικευμένες παρεμβάσεις οι οποίες αναμένεται να είναι και πιο αποτελεσματικές» καταλήγει η κυρία Γιαννακούλια.

Μπορεί τα ευρήματα της νέας μελέτης να αποτελούν μέχρι στιγμής παρατήρηση και να μη δίνουν την απάντηση στο ερώτημα του «αβγού και της κότας» (να μην αποδεικνύουν, δηλαδή, αιτιώδη σχέση μεταξύ άγχους και διατροφής), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι ολοένα πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας των περισσοτέρων, καθώς και ότι το άγχος διαφεντεύει τη ζωή ενός τουλάχιστον σεβαστού ποσοστού του πληθυσμού. Θυμάστε εκείνη την επαγωγή που λέγαμε;

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

agrammatos

O κύπριος ευρωβουλευτής Μ. Ματσάκης
Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως ";τροφή για σκέψη"; τα εξής:1. Να καταργηθούν τα γράμματα ";η"; και ";υ"; και να αντικατασταθούν από το γράμμα ";ι";.
2. Να καταργηθεί το γράμμα ";ω"; και να αντικατασταθεί από το γράμμα ";ο";.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: ";αι";> ";ε";, ";ει";>";ι";, ";οι>ι";, ";υι";>ι";, ";αυ";>";αβ";, ";ευ";>";εβ";
4. Να καταργηθεί η χρήση του ";γγ"; και να αντικατασταθεί από το ";γκ";.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα ";ς"; και να αντικατασταθεί από το γράμμα ";σ";.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το ";ου";).
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής ";καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας";.

Τι έλεγε από το 1974 ο Χ. Κίσινγκερ! o agapimenos mou

Τι έλεγε από το 1974 ο Χ. Κίσινγκερ!

Henry Kissinger: «The Greek people are anarchic and difficult to tame. For this reason we must strike deep into their cultural roots: Perhaps then we can force them to conform. I mean, of course, to strike at their language, their religion, their cultural and historical reserves, so that we can neutralize their ability to develop, to distinguish themselves, or to prevail; thereby removing them as an obstacle to our strategically vital plans in the Balkans, the Mediterranean, and the Middle East»

(Οι Έλληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή).
Απόσπασμα ομιλίας του Henri Kissinger στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβρη του 1974...

internet kai ellada

einai poli eukolo

kai einai poli logiko

Sunday, May 17, 2009

enas logos

gia na ta kapseis....tis aderfates

quiz

opoios brei oles tis sostes apadiseis kerdizei

malista

poli endiaferon

Thursday, May 14, 2009

me epistimoniki akribeia

an afiseis mia arrwstia esto kai tis taxis ton 50 xibatzidon
kapoia mera 8a epwfeli8oun ton katastaseon kai 8a dimiourgisoun olokliro kinima/
epeidi omos autoi pou 8a akolou8isoun apla 8a exei tixei na ekfrasoun la8os tin aganaktisi tous px gia kapoio zitima 8a tous prodosoun kiolas.Ara patrida dixos mellon

Blepe anarxikoi tin periodo ton dekembrianwn stin a8ina
blepe ti eprokeito na simbei me ta xrisa wa

Wednesday, May 13, 2009

O Mr. Obama

Ti kala mas epifilasei arage o 44os Dimokratikos proedros(eklegmenos anamesa apo ena autarxiko,adidimokratiko politiko sistima pou exartate apo ta oikonomika loby k ton plural fileu8erismo) ton Ynwmenwn Polemwn Katastrofis!anamesa se oli autin tin krisi apofasise tin enisxush ton stratiwtikwn dinamewn sto afganistan.Einai episis pliros apogoiteumenos pou den prolabe na boi8isei tous ebraious sto ergo tous gia tin exafanisi tis palaistinis apo ton xarth!kai mesa se ola auta ta kala kai afou einai megistos dimokratis,ekleise to guadanamo kai 8a meinei oti ekane kai kati kalo kai olas.,to guadanamo den apotelei tipota allo peran enos simbolikou xaraktira gia to kata poso einai odos dimokratikoi kai eleu8eriakoi oi amerikanoi.Ekleise to guadanamo,den einai autos o skopos mas,skopos einai na kleisoun "OLA TA GUADANAMO".Kai akoma kai fulakismenoi sto guadanamo,pou exoun bre8ei ekei se apan8ropes sin8ikes exeutelismou tis an8ropinis axioprepeias.Xoris na tous parexoun kan ta stixoiwdi dikaiomata.Opou i filakisi se autes tis filakes einai katapatisi olon ton dikaiomaton kai ena apokroustiko egglima.Akoma autoi oi filakismenoi 8a kli8oun na allaxoun topo8esia den 8a allaxei omos tipota oson afora ton ktiniwdh tropo metaxeirisis tous.Isws tora pou den 8a iparxei kai o Mixalis na sas ta 8imizei oloi na tous xehasoun teleios kai ta pragmata na einai pio disxairi apo to oti itan prin.Iparxoun xiliades guadanamo.Kai na KLEISOUN OLA!!!Kai epikaloumaste toulaxiston olous autous tous maksaforemenous dimokrates pou mas kibernoun(autoi einai oi ali8inoi koukouloforoi!!!)na tous parexoun esto to stixeiodi dikaioma tous,na tous epitrepsoun t dikaioma stin diki(esto kai an i diki einai stimeni),na xeroun omos giati ipoferoun ola auta.Giati distixos autoi oi an8ropoi den gnorizoun oti zoune se enan akrws ratsistiko kai fasistiko kosmo,opou i katagwgi sou kai ta e8nika sou xaraktiristika apoteloun aitia na se silaboun,na se apagagoun kalitera,kai na se basanisoun kapoioi an8ropoi sto onoma tis eleu8erias kai tis ennomis taxis.Kapoioi oi opoioi den einai na8ropoi na se kanoun na xaseis tin an8rwpia sou.Kai istera nai dikaiologo ka8e "tromokratiki"epi8esi.Erwtoume poios einai megaliteros kai xeiristos egglimatias kata tis an8ropotitas:oi diprosopoi kai ipokrites dimokrates pou afanizoun oloklirous laous kai ipobaloun anipopsiastous a8wous polites na ipomenoun tis xeiroteres kai exeutelistikoteres morfes basansmou,i kapoios pou tromokratika kaleite na iperaspistei ta dikaiomata tou???ewtw arage..kai apadisi den brisko.


Kai na sas toniso kiries kai kirioi oti oi megaliteroi adiexousiastes einai oi kratikoi exousiastes.Peran tou oti den sebode kanenan apolitos nomo8etiako 8esmo,ton katapatoun kai anagazoun tous kratikous mixanismous na leitourgoun se akraies kai frikiastikes morfes epibouleushs kai auatarxismou.Kirie Barack min eiste toso adiexousiastis!Sebasteite an miti allo tous nomous pou eseis 8espisate.

Simfona me to politiko dikaio:otan kapoia morfi diakibernisis pauei na ifistate kai na diakibernate me basi to katastatiko kai to nomiko-politeiako dikaio pou exei 8esspistei tote apotelei enan paranomo parakratismo(kai o kosmos exei dikaioma na adidrasei kai na iperaspistei "ta kektimena".Kirioi,sas parakalo diladi,sebasteite ta stixouwdi apo osa eseis me dolious tropous diapernate stin bouli kai pou katatei8ode sto nomiko sistima tis xoras.

Tuesday, May 12, 2009

poli sosta pragmata

iparxei kati pou agapo pano apo tis ginaikes,ta paidia!
gia na kaneis omos paidia kai na ta agapiseis prepei prota na agapiseis tin ginaika pou 8a ferei ston kosmo ta paidia sou.

Tuesday, May 5, 2009

sinexeia einai apo to rpoigoumeno

auti itan i pio eutixismeni mera tis zois mou!!!!kai ekana oti i8ela......eimai,eicai 19,kai oute exei simasia poso eicai....eicai omos????opoios pernaei eutixismena kakoma8ainei kai 8elei kai allo alla esena den se blepo kakoma8imeno...toulaxiston me ta pragmata pou prepei na eicai kakoma8imenos....axxxx.....ais8anomai toso xelafros kai eudia8etos.....i routina sas einai arrwstimeni....xaxa ...xoropidao kai trexo sto dromo.....nice.....kai mia broxi eleipe tora na einai akrws kinimatografiko.......piga kinimatografo bika trexodas kai kriftika kai me brikan omos....kai me anagasan na pliroso eisitirio e kai ti ston dialo..ekatsa kai eida tin tania....gia edeka lepta...hahahahha...oxi parapano...kai meta bgika kai efiga trexodas fonazodas tous ou re skatoxenerotoi koultouriadopoustes...hahah...kai pali me kinigisan ta asteia ekeina an8ropakia me ta ble sobrakakia pou tous ta kanoun sinolakia...alla tous exoume parei ta sobraka...hahah....kai meta ti allo......sou eipa kakoma8ainei kaneis stin kaloperasei kai stin eutixia...kai stin eleu8eria ....sobareuoume edo...baris tonos...auto einai kati allo....den se exo ikano na me katalabes apolita alla eimai autous pou den exoun tipota kai diekdiko gia olous mas ta pada....tixerouli..tetoia paidia san kia mas sto pleuro den 8a eprepe na fobase....kota..ou re skatoxlexle...ei nikolaki alla giafka pes mou eimaste akoma ekeinoi oi treloi pou otan mas doun oi gamonazi trexoun oloi san palaboi????basilaki den paei gia sena auto...se sebomai...hahaha...oxi ali8eia....kala daxei sta arxidia mou se grafo....pffff...hahah...o nai alcaponeLOL...i trela ton 19 euxomai na me sinodeuei mexri to teleutaio mou ta3idi...hahah..kai den me noiazei pote 8a einai....giati i zoi mou einai pliris kai eutixismeni...den tis exei leipsei tipota..kai tis exoun leipsei kai ola....ego exo zisei ston kosmo sas alla pote eceis se enan ali8ino kosmo......xara mou..se brika kai eicai oli dikia mou....se moirazomoun kai se edosa se autous kai tin xasan gia pada psixi mou....borei na min allaxo ton kosmo sas filoi mou..exo bare8ei na to akouw auto...siga min allaxeis ton kosmo....alla mono kai mono stin dinami kai stin energeia kai tin xara pou mou prosferei to einai mou kai oi idees mou xalali...kai as mn alakso tipota..xalali mou kai as katastrafo...na mou ta xrewseis ola stin fotia kai mena...ola ta piromena....hahah..paneutixia..na xeis enan toson omorfo kosmo kai na min ton zeis....na blepeis to la8os kai na min to allazeis...ego den prospa8o na allaxo esas agapitoi mou filoi kai sigkoinwnistes....ego prospa8o na bgalo to esy sas.....kai boro na to allaxo giati efoson kati sas allaxe kai sas ekane kati pou den eiste safos 8a einai eukolotero gia mena na bgalo auto pou eicte...ama den allazete simainei oti den agapate auto pou eicte......to agapate????edo ego re kai agapao to einai sas kai as einai eceis gt kolate>>????re i zoi 8elei trela reeeeeeee......

Monday, May 4, 2009

Followers

About Me

My photo
ENAS EINAI O STOXOS GNOSTOS APO PALIA.PALIA KAIGAN BIBLIA TORA KAINE MALLIA,PALIA 8A ME KREMAGANE TORA OLA KALA,TORA ME KALOPIANOUN MOU KANOUNE PROTASEIS MOU IPOSXODE KARIERA LEEI ARKEI NA KATALAGIASEIS.TORA ME AFOMOMOIONOUN KAI ME OIKOIOPOIOUN ALLA KALOU KAKOU ME PARAKOLOU8OUN KAI POU K POU XTYPANE MA XTIPIOUDE KAI AUTOI!