Monday, December 28, 2009

amerikanoiberialismos

Πριν ακόμα περάσει ένας μήνας από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, συμμαχικές δυνάμεις με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλουν στπ Αφγανιστάν για να σταματήσουν την Αλ Κάιντα και να ανατρέψουν το καθεστώς τον Ταλιμπάν που υποτίθεται την χρηματοδοτούσε και προστάτευε τον ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μέχρι σήμερα, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, με περισσότερες από 6,5 χιλιάδες συμμαχικές απώλειες. Ο Μπιν Λάντεν παραμένει ελεύθερος, 10-30 χιλιάδες Αφγανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπλωθεί στο γειτονικό Πακιστάν και η νέα κυβέρνηση της χώρας κατηγορείται για μεγάλη διαφθορά.

Στρατιώτες από την Αμερική, τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Δανία εισβάλουν στο Ιράκ ψάχνοντας για όπλα μαζικής καταστροφής, παρά τις διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο. Η επιχείρηση "Σοκ και Δέος" τίθεται σε εφαρμογή, η Βαγδάτη βομβαρδίζεται και οι συμμαχικές δυνάμεις προχωρούν στο εσωτερικό της χώρας, με υποστήριξη σε μεγάλο βαθμό από τους Ιρακινούς πολίτες. Την 1η Μαΐου ο Τζορτζ Μπους ανακοινώνει πως η αποστολή εξετελέσθη. Ωστόσο, στο τέλος της δεκαετίας, τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Ιράκ, με περισσότερες από 4350 απώλειες, εκ των οποίων οι 4200 τουλάχιστον προέκυψαν μετά την 1η Μαΐου 2003. Στο Ιράκ οι νεκροί ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και τα ξεσπάσματα βίας είναι καθημερινά.

No comments:

Post a Comment

Followers

About Me

My photo
ENAS EINAI O STOXOS GNOSTOS APO PALIA.PALIA KAIGAN BIBLIA TORA KAINE MALLIA,PALIA 8A ME KREMAGANE TORA OLA KALA,TORA ME KALOPIANOUN MOU KANOUNE PROTASEIS MOU IPOSXODE KARIERA LEEI ARKEI NA KATALAGIASEIS.TORA ME AFOMOMOIONOUN KAI ME OIKOIOPOIOUN ALLA KALOU KAKOU ME PARAKOLOU8OUN KAI POU K POU XTYPANE MA XTIPIOUDE KAI AUTOI!