Tuesday, September 29, 2009

Στιβ Μπίκο Η φιλοσοφία του η πολιτική ελευθερία

Η φιλοσοφία του ότι η πολιτική ελευθερία μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν οι μαύροι σταματούσαν να αισθάνονται κατώτεροι από τους λευκούς προσέλκυσε τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, και θεωρείται το σημείο καμπής στην κατάλυση του απαρτχάιντ.


Ο Στιβ Μπίκο θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος μάρτυρας του κινήματος κατά του απαρτχάιντ.
Η φιλοσοφία του ότι η πολιτική ελευθερία μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν οι μαύροι σταματούσαν να αισθάνονται κατώτεροι από τους λευκούς προσέλκυσε τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον, και θεωρείται το σημείο καμπής στην κατάλυση του απαρτχάιντ.
Ο Στιβ Μπίκο πέθανε από τραύματα στο κεφάλι στις 12 Σεπτεμβρίου 1977 όσο βρισκόταν στη φυλακή. Στην αρχή η αστυνομία δήλωσε ότι πέθανε από απεργία πείνας αλλά αργότερα άλλαξε τον ισχυρισμό της λέγοντας ότι χτύπησε το κεφάλι του σε έναν τοίχο κατά τη διάρκεια συμπλοκής, μη αναιρώντας το τυχαίο του συμβάντος. Αλλά οι υποστηρικτές του Μπίκο πίστευαν από την αρχή ότι δολοφονήθηκε σκόπιμα και ότι η αστυνομία προσπαθεί να καλύψει την αλήθεια.
Οι πέντε αστυνομικοί που αποδείχτηκε ότι ήταν ένοχοι για το θάνατό του, ζήτησαν και πήραν αμνηστία από την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που είχε αναλάβει τη διερεύνηση κατηγοριών καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.
Γεννημένος το 1946 στο Ίστερν Κέηπ, ο Μπίκο σύντομα αναμείχθηκε με την πολιτική των μαύρων. Εγκατέλειψε την ιατρική για να αφοσιωθεί στον αγώνα και ίδρυσε το Κίνημα Μαύρης Συνείδησης το 1969. Το κίνημα αυτό καταξιώθηκε στα μέσα του 1970, όταν το απελευθερωτικό κίνημα έμοιαζε να παραπαίει και πολλοί ηγέτες του ANC βρίσκονταν στην φυλακή ή εξόριστοι.
Η κυβέρνηση πρώτη φορά ενήργησε κατά του Μπίκο το 1973, περιορίζοντας το κίνημά του και απαγορεύοντας να μνημονεύεται δημοσίως. Τέθηκε σε κράτηση χωρίς κατηγορίες πολλές φορές, μέχρι που συνελήφθη για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 1977.
Η φιλοσοφία του Μπίκο ήταν πιο δραστική από το σκεπτικό του ANC. Πίστευε ότι οι μαύροι δεν μπορούσαν να βασίζονται στη βοήθεια των λευκών, και γι' αυτό θα έπρεπε να αποσυρθούν από κάθε συνεργασία με τις ομάδες των λευκών.

5 comments:

  1. Νέλσον Μαντέλα

    "Λάτρεψα το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα ζουν μαζί σε αρμονία και ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το ελπίζω να ζήσω, για να το δω να πραγματοποιείται. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω"

    Ρολιχλάχλα Νταλιμπούνγκα.

    ReplyDelete
  2. to kefalaio dimiourgei se prtoti basi ftoxi eratiki dinami:)

    ReplyDelete
  3. Brian Davies - Stallion Security

    "Εύχεται κανείς ότι δίνοντας σε κάποιον δουλειά, δίνοντάς του ένα μισθό, δίνοντάς του αυτό το κομμάτι ψωμί στο τραπέζι που ποτέ πριν δεν είχε, ότι ακόμα κι αν ήθελαν να καταφύγουν στο έγκλημα δε θα βρεθούν πια εκεί."

    ReplyDelete
  4. «Η πτώση του κομμουνισμού, που προσπάθησε να εξαλείψει τη θρησκεία, είναι απόδειξη ότι ο Θεός δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη δημόσια ζωή», είπε ο Πάπας από την Πράγα. Ο Βενέδικτος ΙΣτ Δ (φωτογραφία) επισκέφθηκε πρώτη φορά την Τσεχία και μίλησε μετά τη λειτουργία σε ένα κοινό περίπου 50.000 πιστών, στην πλειονότητά τους νεαρών.

    ReplyDelete
  5. Αγάπης αγώνας γόνιμος

    ReplyDelete

Followers

About Me

My photo
ENAS EINAI O STOXOS GNOSTOS APO PALIA.PALIA KAIGAN BIBLIA TORA KAINE MALLIA,PALIA 8A ME KREMAGANE TORA OLA KALA,TORA ME KALOPIANOUN MOU KANOUNE PROTASEIS MOU IPOSXODE KARIERA LEEI ARKEI NA KATALAGIASEIS.TORA ME AFOMOMOIONOUN KAI ME OIKOIOPOIOUN ALLA KALOU KAKOU ME PARAKOLOU8OUN KAI POU K POU XTYPANE MA XTIPIOUDE KAI AUTOI!