Monday, September 14, 2009

ta zwa tou papandreou

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ 74η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ («ΕΤ-3»): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε λίγο πριν για τις μειονότητες, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τους μετανάστες και όπως γνωρίζετε στην Ελλάδα οι μετανάστες δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, έχουν ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα, ενώ τους αναγνωρίζονται οικονομικά δικαιώματα με εντελώς άνισους όρους.

Το τελευταίο στοιχείο που προσετέθη, το οποίο θα γνωρίζετε βεβαίως, είναι ότι υπάρχουν 250 χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια και αντιμετωπίζονται σαν μετανάστες επειδή έτυχε οι γονείς τους να είναι κι αυτοί μετανάστες. Υφίστανται δηλαδή τις συνέπειες ενός ρατσιστικού διαχωρισμού, αποκλεισμών και λοιπά. Θα τους δοθεί η υπηκοότητα κ. Παπανδρέου; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κι εγώ έχω κάνει μετανάστης, ξέρω τι σημαίνει και ξέρω τι σημαίνει μια ευνομούμενη Πολιτεία και πώς διαχειρίζεται έναν μετανάστη που επισκέπτεται, εργάζεται, σπουδάζει και τελικά πιθανώς να ζήσει σε μια άλλη χώρα.



Χρειάζονται σαφείς κανόνες. Σαφείς κανόνες εισδοχής, σαφείς κανόνες, και προστασία των συνόρων μας. Από τη μία πλευρά, να χτυπήσουμε το λαθρεμπόριο των ανθρώπινων ζωών και, από την άλλη μεριά, χρειάζεται να υπάρξει η ένταξη του μεταναστευτικού δυναμικού στον ελληνικό πολιτισμό, στην Ελλάδα, στην ελληνική κοινωνία.

Άνθρωποι, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα ως πατρίδα, πρέπει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχουν το δικαίωμα να είναι και Έλληνες πολίτες. Παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα και δεν έχουν άλλη πατρίδα, η Ελλάδα είναι η μόνη τους πατρίδα και αισθάνονται Έλληνες με την όποια καταγωγή, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες.

No comments:

Post a Comment

Followers

About Me

My photo
ENAS EINAI O STOXOS GNOSTOS APO PALIA.PALIA KAIGAN BIBLIA TORA KAINE MALLIA,PALIA 8A ME KREMAGANE TORA OLA KALA,TORA ME KALOPIANOUN MOU KANOUNE PROTASEIS MOU IPOSXODE KARIERA LEEI ARKEI NA KATALAGIASEIS.TORA ME AFOMOMOIONOUN KAI ME OIKOIOPOIOUN ALLA KALOU KAKOU ME PARAKOLOU8OUN KAI POU K POU XTYPANE MA XTIPIOUDE KAI AUTOI!