Monday, September 28, 2009

xxxxxmasgamas

Στο "Είναι Γεγονός..." αυτής της εβδομάδας ο κύριος Μπιντού καταπιάνεται με τις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις, και προσπαθεί να εξηγήσει κάποιες από αυτές με βάση ιστορικά γεγονότα και εικασίες επιστημόνων και ιστορικών.

1. Ποτέ μην περπατάς κάτω από σκάλα: Πολλοί προληπτικοί αποφεύγουν να περνάνε κάτω από σκάλες. Γιατί αυτό; Πρόκειται για μία αντίληψη από την εποχή των πρώτων Χριστιανών, οι οποίοι πίστευαν ότι όταν περνάς κάτω από μία σκάλα ήταν σαν να προσβάλλεις την Αγία Τριάδα και να συντάσσεσαι με τον Διάβολο! Και αυτό γιατί όταν μια σκάλα είναι τοποθετημένη δίπλα σε έναν τοίχο σχηματίζει τρίγωνο με τον τοίχο και το έδαφος. Το τρίγωνο αυτό θεωρούσαν ότι συμβόλιζε την Αγία Τριάδα...

2. Μην χύσεις αλάτι στο τραπέζι. Είναι γρουσουζιά: Παρ' ότι πολλοί λένε ότι και αυτό έχει παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα, επειδή λέγεται ότι ο Ιούδας είχε χύσει αλάτι στον Μυστικό Δείπνο, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποδειχτεί ιστορικά άρα θεωρείται ως ανακρίβεια. Πιθανότατα η φράση αυτή έχει τις ρίζες της στην εποχή του Μεσαίωνα όπου το αλάτι ήταν ένα αρκετά ακριβό αγαθό. Για να αποφύγουν την άσκοπη χρήση του και για να "πείσουν" τον απλό κόσμο να μην το σπαταλάει άσκοπα έλεγαν ότι αν χυθεί αλάτι στο τραπέζι τα κακά πνεύματα εμφανίζονται και παραμονεύουν πίσω του. Γι' αυτό το λόγο όταν χυνόταν αλάτι το άρπαζαν και το πετούσαν πίσω από τον αριστερό τους ώμο για να πετύχουν τα κακά πνεύματα στο... μάτι!

3. Μαύρες γάτες = γρουσουζιά: Στην αρχαία Αίγυπτο μία από τις θεότητες είχε την μορφή μαύρης γάτας και γι' αυτό τον λόγο οι γάτες ήταν ιερά πλάσματα για τους Αιγύπτιους. Οι χριστιανοί ιερείς για να καταφέρουν να απομακρύνουν τον λαό από αυτού του είδους την πίστη έπεισαν τους πιστούς να εξολοθρεύσουν τους "δαίμονες" που εμφανίζονταν με την μορφή αυτών των μαύρων αιλουροειδών. Κάτι που δεν σταμάτησε μόνο εκεί αλλά επεκτάθηκε και στις γριούλες που φρόντιζαν αυτές τις γάτες ακόμα και στον δυτικό κόσμο με την δικαιολογία ότι ήταν... μάγισσες!

4. Λαγοπόδαρα: Πολύς κόσμος πίστευε (και ίσως πιστεύει ακόμα) ότι τα λαγοπόδαρα φέρνουν τύχη! Πόσα και πόσα λαγοπόδαρα δεν έγιναν μπρελόκ για να προστατεύουν τους προληπτικούς; Πόσα και πόσα λαγουδάκια δεν περπατούσαν αφήνοντας κόκκινες πατημασιές στο πράσινο χορταράκι... Από που όμως προέρχεται αυτό; Από τα βάθη της ιστορίας, όταν η γονιμότητα θεωρείτο το άλφα και το ωμέγα, ο κόσμος έβλεπε τα πλάσματα αυτά να γεννοβολάνε διαρκώς και αφελέστατα πίστευαν ότι επρόκειτο σε μεγάλη τύχη των λαγών! Πίστευαν λοιπόν ότι αν κουβαλούσαν μαζί τους... κομμάτι αυτών των λαγών θα δανειζόντουσαν λίγη από την τύχη τους και ο Θεός θα τους χάριζε ένα παιδί...

5. Μην σπάσεις καθρέφτη: Μια δεισιδαιμονία που λέγεται ότι γεννήθηκε τα πρώτα χρόνια που πάτησε το πόδι του ο άνθρωπος στον πλανήτη, παρ' ότι δεν υπήρχαν καθρέφτες τότε! Φανταστείτε την έκπληξη του πρώτου ανθρώπου όταν αντίκρυσε το είδωλό του στο νερό μιας λίμνης! Πίστεψε ότι επρόκειτο για ένα υπαρκτό αντίγραφο του εαυτού του, μια πίστη που κράτησε για αρκετά χρόνια ακόμα, και όταν κατασκευάστηκαν οι πρώτοι καθρέφτες λέγεται ότι πίστευαν (στα χρόνια του Μεσαίωνα τουλάχιστον) ότι αν σπάσει καθρέφτης ενώ είσαι μπροστά του, χάνεται ένα μέρος της ψυχής σου, πεθαίνει ένα κομμάτι του εαυτού σου! Πως λοιπόν να μην το θεωρούσαν γρουσουζιά!

6. Τρίτη και 13: Η ημερομηνία αυτή είναι συνδυασμός προλήψεων και δεν διαφέρει και πολύ από την Παρασκευή και 13 που πιστεύει ο δυτικός κόσμος. Λέγεται ότι στις 29 Μαΐου 1453, ημέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη, ήταν Τρίτη. Ήταν μια μέρα που στιγμάτησε βαθιά τους Έλληνες και τη θεώρησαν από τότε γρουσούζικη μέρα. Το 13 λέγεται ότι προέρχεται από τον Ιούδα που ήταν το 13ο μέλος στο Μυστικό Δείπνο. Το Παρασκευή και 13 όμως; Φήμες λένε ότι Παρασκευή έγινε ο κατακλυσμός του Νώε και επίσης γνωρίζουμε και τι έγινε την Μεγάλη Παρασκευή. Κάθε λαός λοιπόν συνδύασε διαφορετικά τις μέρες που θεωρούσε γρουσούζικες και τους αντίστοιχους αριθμούς και γεννήθηκε ένας αχταρμάς κακοδαιμονίας...

7. Η κουκουβάγια, άγγελος θανάτου: Τα παλιά χρόνια όταν ο ηλεκτρισμός ακόμα φάνταζε επιστημονική φαντασία, όταν ένας άνθρωπος αρρώσταινε και οι συγγενείς του ξενυχτούσαν μαζί του για να τον βοηθήσουν, προφανώς άναβαν κεριά στο δωμάτιό του για να βλέπουν. Η κουκουβάγια, ως νυχτοπούλι, την τραβάει το φως και έτσι πήγαινε και καθόταν έξω από το παράθυρο του ασθενούς. Όταν τις περισσότερες φορές ο ασθενής πέθαινε, ελλείψει φαρμάκων και γνώσεων εκείνη την εποχή, απέδιδαν τον θάνατό του σε αυτό το δύστυχο πλάσμα.

Ότι δεν κατανοούσε ο άνθρωπος το τοποθετούσε στην σφαίρα του κακού! Πολλές από αυτές τις δεισιδαιμονίες και άλλες πολλές δυστυχώς ("φτου φτου σκόρδα", "δεν λέμε στην υγειά σου με τον καφέ", κλπ) διαιωνίζονται μέχρι και σήμερα επειδή υπάρχει κόσμος που τις δέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη, της ενστερνίζεται και τις περνάει από γενιά σε γενιά.

No comments:

Post a Comment

Followers

About Me

My photo
ENAS EINAI O STOXOS GNOSTOS APO PALIA.PALIA KAIGAN BIBLIA TORA KAINE MALLIA,PALIA 8A ME KREMAGANE TORA OLA KALA,TORA ME KALOPIANOUN MOU KANOUNE PROTASEIS MOU IPOSXODE KARIERA LEEI ARKEI NA KATALAGIASEIS.TORA ME AFOMOMOIONOUN KAI ME OIKOIOPOIOUN ALLA KALOU KAKOU ME PARAKOLOU8OUN KAI POU K POU XTYPANE MA XTIPIOUDE KAI AUTOI!